Prijeđite na kategorije proizvoda Preskoči u košaricu Preskoči na navigaciju

Ne zanimaju me popusti i akcije, želim sakriti prozor.

Kako kuhati u prirodi

Zar zaista želite na putovanjima jesti samo hladne sendviče? Skuhajte topli obrok i vi u prirodi! Što ponijeti sa sobom i na što pripaziti, sve to možete saznati u današnjem članku.


Sadržaj

 

Uvod

Krizstián Vadovszky strastveni je ribolovac od djetinjstva. Prije dvije godine otkrio je čari kuhanja na otvorenom kad je s prijateljima redovito odlazio na duge ribolove na obale potoka, jezera i rijeka. U prirodi se ogladni, a par hladnih sendviča nikad ga nisu zasitili. Tijekom jednog popodnevnog pecanja odlučio je skuhati nešto toplo i tako je počela Krizstiánova ljubav prema kuhanju na otvorenom. Priprema hrane na vatri ili kuhalu sve je njegove prijatelje očarala jedinstvenom i ugodnom atmosferom. Kuhanje u outdoor kuhinji jednostavno ima svoj šarm, a ta je aktivnost postala Krizstiánova tradicija za sve outdoor aktivnosti.  

 

Isprobavanje novih recepata i metoda kuhanja postalo je novi hobi ne samo za Krisztiána, već i za njegove prijatelje. Tijekom ribolova i drugih izleta izmjenjuju se u kuhanju i obično pokušavaju spojiti najukusnije namirnice i inovirati jednostavne recepte. Ponekad se, međutim, moraju boriti s nepovoljnim vremenom, što je dio kuhanja u prirodi. Izazove, iskustva i savjete o kuhanju na otvorenom dijele na svom Instagram profilu Rabbit Chef's, čiji je cilj prije svega inspirirati sve one koji žele upoznati ljepotu kuhanja na otvorenom. Krizstián vam također daje savjete o tome kako kuhati na otvorenom u našem današnjem članku. 

 

O autoru

autora_1.jpg

Krisztián Vadovszky

Krisztián većinu svog slobodnog vremena provodi u prirodi, testirajući ribolovnu opremu (Fox Rage, Deeper Sonar, Rabbit Dam Crew) i kuhajući (Rabbit Chef's). U banci radi 11 godina, a živi u neposrednoj blizini Bakonya i Balatona u Mađarskoj. Još kao dijete naučio je loviti ribu, a zahvaljujući ribolovnim ekspedicijama počeo je kuhati u prirodi. 

 

Kako se pripremiti za kuhanje u prirodi

Ako planirate kuhati na otvorenom, svakako se isplati napraviti popis svega što će vam trebati za odabrani recept. Ponekad nam se dogodilo da kod kuće zaboravimo sol, vodu ili peciva za hamburger. Kada se nakon nekoliko sati popnete na vidikovac i otkrijete da vam nedostaje osnovni sastojak, vjerujem da nećete biti oduševljeni. Stoga se svakako isplati zapisati popis sastojaka i pomoćnih sredstava za kuhanje. 

Za putovanja uvijek spakirajte samo najnužnije stvari i uvijek imajte na umu da je ljepota u jednostavnosti. To pogotovo vrijedi za kuhanje na otvorenom. U današnje vrijeme možete kupiti opremu od vrlo laganih materijala koja stane i u manji ruksak. Ovi proizvodi pružit će vam udobnost, a istovremeno topli obrok u pokretu. Još jedna važna stvar kod pripreme je odabrati dovoljno udoban i praktičan ruksak u koji stane sve što planirate ponijeti sa sobom. Naravno, ruksak nosite što više na leđima kako bi se težina pravilno rasporedila. 

   

 

Kako pravilno spakirati ruksak?

Svatko ima svoj specifičan stil, svakome odgovara nešto drugačije. Ali što odgovara našem tijelu? Postoji li pravi način za spakirati ruksak?

>>> PROČITAJTE VIŠE <<<

 

Što ponijeti sa sobom

Popis najvažnijih stvari koje ne smijete ostavljati kod kuće ako planirate pripremati hranu dok ste u pokretu: 

Ako ćete kuhati na otvorenoj vatri, možete isprobati nekoliko načina loženja. Kako to učiniti saznat ćete u našem članku OVDJE.

 

Vrijeme

Prije putovanja važno je provjeriti vremenske uvjete. Prijeti li jaka kiša, odgodite putovanje. Ako su predviđeni jaki vjetrovi, odaberite šumu radije nego planinski vrh s panoramskim pogledom kao odredište. Ljeti je svakako važno informirati se o zabrani paljenja vatre na otvorenom prostoru u kojem se krećete. Ako se nalazite u zoni gdje je zabranjeno loženje otvorenom vatrom, tada za kuhanje možete koristiti plinsko kuhalo koje je potpuno sigurno za korištenje. 

Ako ćete kuhati na otvorenoj vatri, razmislite i o vremenu prethodnih dana. Drvo u šumi može biti mokro zbog kiše. Kada kuhate po jakom vjetru, dobro je razmisliti o izboru kuhala i idealno ponijeti sa sobom turističko kuhalo koji dobro radi i u lošijim vremenskim uvjetima. Druga preventivna mogućnost je korištenje zaštite od vjetra. 

Plinske patrone možete kupiti ovisno o sezoni. Zimi ili na višim nadmorskim visinama također je potrebno očekivati da će potrošnja plina biti veća. 

 

Na čemu kuhati?

Kada se pripremate za kuhanje na otvorenom, također je važno razmisliti o tome za koliko ćete ljudi kuhati. Tada potpuno ovisi o tome koja oprema i način kuhanja vam najviše odgovaraju. Za vas smo pripremili nekoliko savjeta koje smo i sami isprobali, a mogu poslužiti kao inspiracija potpunim početnicima:

  • plinsko kuhalo ili kuhalo na benzin
  • hobo stove (obično izrađen od nehrđajućeg čelika ili lima i postavljen na ploči)
  • kuhalo na alkohol (kompaktno i lagano kuhalo idealno za korištenje u ljetnim mjesecima)
  • posebna plinska kuhala sa zatvorenim sustavom za opasnije uvjete
  • roštilj
  • za otvorenu vatru možete odabrati tepsiju, ražanj, disk, lonac od lijevanog željeza ili tavu

 

Za zahtjevnija jela, gdje je važna regulacija topline, preporučuje se plinsko kuhalo. Ako koristite plinsko kuhalo, kartuša srednje veličine od 225-250 g bit će vam dovoljno za oko 3 dana kuhanja za dvije osobe na prosječno jakom kuhalu u ljetnim danima. Potrošnja goriva veća je po vjetrovitom ili hladnom vremenu. Ako trebate kuhati za više ljudi, preporučljivo je odabrati kuhalo stabilnije konstrukcije jer na njega mogu stati i veći lonci. Za veći broj posjetitelja idealno je jelo, primjerice, klasični gulaš, koji je jednostavno i ukusno jelo za logorsku vatru i za veće društvo, a dobro se kuha i u većim količinama. 

Što kuhati?

Ako još nemate iskustva s kuhanjem na otvorenom, bolje je krenuti s jednostavnijim jelima. Početnicima preporučam da prvo probaju npr. kobasice na roštilju ili na vatri, chili grah, lećo, hamburgere, marinirano meso, kajganu ili klasične ražnjiće ili slaninu. Jednostavno probajte ono što znate od kuće i nije teško pripremiti.

Idete li na dulje planinarenje, možete kupiti i gotova jela koja se jednostavno pripremaju uz dodavanje tople vode, a uz to su vrlo kompaktna i lagana. Ovu opciju možete poboljšati šalicom vrućeg čaja ili ukusne kave, kuhano vino također je odlično u hladnijoj sezoni.

Zato kada izađete u prirodu nemojte se bojati koristiti outdoor kuhinju i uživati u dobroj hrani ne samo kod kuće, već i na svježem zraku. 

 

 

 

Korisne poveznice

Autor: Krisztián Vadovszky, Rabbit Chef's

Izvori : arhiva autora, Rabbit Chef's

Kako se pravilno ponašati u prirodi

Trebate pomoć?

Podsjetite se na 10 principa koje bi svaki ljubitelj prirode trebao znati i poštovati. Katka Balcarová napisala ih je za vas u današnjem članku.

Usporedba materijala funkcionalne odjeće

Trebate pomoć?

Kako funkcionira funkcionalna odjeća? Usporedili smo materijale i njihova svojstva.

Kako odabrati funkcionalne čarape?

Trebate pomoć?

Svaki dobar planinar zna da se samo u toplim i suhim čarapama možete ugrijati. Da hladnoća dolazi od stopala. Stopala nas drže cijeli život pa je dobro o njima se dodatno brinuti. Dakle, odabir čarapa može biti prava znanost kada idete tamo gdje očekujete loše vrijeme. Savjetovat ćemo vas kako pravilno birati čarape u svim slučajevima!

Mi biramo za vas

Lonac za kampiranje Yate 10L

47,99 

Usporediti

79,00  (13.94 %) 67,99 

Usporediti

34,99 

Usporediti

43,00  (9.33 %) 38,99 

Usporediti

Lonac za kampiranje Yate Inox s poklopcem 6l

21,99 

Usporediti